Agilityn aloittaminen oman koiran kanssa

Agility on mainio harrastus, joka kehittää sekä koiran että omistajan ketteryyttä ja taitoja. Agilityssä myös koiran ja omistajan keskinäinen suhde kehittyy uudella tavalla, sillä se vaatii motivoitumista molemmilta. Kun omistaja haluaa saada koiransa suorittamaan esteradan oikeassa järjestyksessä, mahdollisimman nopeasti ja taitavasti, se vaatii tiivistä yhteistyötä ja keskinäistä luottamusta molempien väliltä.

Agility mielletään virallisesti koiraurheiluksi, mutta myös omistajan kannattaa varautua hikoiluun ja juoksemiseen kentällä. Kilpailuihin osallistuessa koiran kanssa toimitaan tiiminä ja omistaja voi halutessaan pukeutua esimerkiksi yhteensopiviin vaatteisiin ja pantaan. Myös useampi omistaja ja koira voivat muodostaa esimerkiksi agilityseuran. Jos haluat säväyttää kilpailuissa, printtaa tiimin logo erilaisiin käyttövaatteisiin ja edusta yhdessä koirasi ja joukkueesi kanssa.

Minkälainen koira sopii agilityyn?

Agility on usein tiettyjen rotujen dominoima laji erityisesti kilpailuissa. Lajia on kuitenkin mahdollista harrastaa lähes minkä tahansa koiran kanssa, kunhan intoa löytyy. Tiettyjä seikkoja voi ottaa huomioon, kun miettii koiran sopeutumista agilityyn. Ensimmäisenä kannattaa huomioida koiran terveys ja käyttää koira eläinlääkärin tarkastuksessa, mikäli on epävarma koiran terveydestä tai soveltuvuudesta lajiin.

Agilityssä toimitaan esteradalla ja osa esteistä voi olla melko vaativia esimerkiksi koiralle, jolla on taipumusta selkäongelmiin. Tämä kannattaakin huomioida jo ennen harjoittelun aloittamista. Lisäksi koiran kanssa tulee edetä niin, että sen motivaatio säilyy, eikä terveys vaarannu esimerkiksi rasitusvammojen vuoksi. Agility on vaativaa urheilua, joka haastaa muun muassa tasapainon ja nopeuden.

Kuinka päästä alkuun agilityssä?

Kun haluaa aloittaa agilityn ja on tarkistanut muun muassa koiran soveltuvuuden lajiin, voi koiran kanssa alkaa harjoitella lajia. Agilityn harjoittelemiseksi ensimmäisenä on oltava hallussa perustottelevaisuus, kuten pysähtyminen ja seuraaminen käskystä. Tämän lisäksi omistajan täytyy selvittää miten koiraa voi motivoida parhaiten. Kun nämä ovat hallussa, voidaan alkaa harjoittelemaan esimerkiksi esteille hyppäämistä kotona.

Kun kotona harjoittelu alkaa sujua, voidaan siirtyä esimerkiksi koirapuistoihin ja erilaisille harjoitusradoille. Erilaiset harrastuspaikat on listattu harrastuseurojen sivuilla ja sieltä voi löytää tietoa aukioloajoista ja paikan säännöistä. Agilityn ohella tulee muistaa jatkuvasti panostaa myös peruskoulutukseen ja koiran hyvinvointiin. Koiralle täytyy antaa mahdollisuus olla myös perheenjäsen ja lemmikki, ei pelkästään urheilukoira.